Wil je graag op de hoogte gehouden worden van nieuwe workshopdata, stuur me dan een berichtje met je e-mailadres. Ik zet je dan op de lijst voor de nieuwsbrief.
Workshops
Er staan weer nieuwe workshops ingepland voor het voorjaar van 2025! Zie hieronder, of de winkelpagina, voor de data.

Omdat we op dit moment bezig zijn met het kopen van een nieuw huis met veel (werk)ruimte, is de locatie nog niet helemaal zeker. Misschien dat de workshops op de oude locatie in Waalre gegeven zullen worden. Maar hopelijk wordt het de nieuwe locatie in de buurt van Venlo.
Een privéworkshop kan natuurlijk ook altijd ingepland worden. Neem daarvoor contact met me op.
De nieuwe data zijn als volgt:
- Zaterdag 29 maart – kommen draaien
- Zondag 30 maart – kommen draaien
- Zaterdag 5 april – bekers draaien
- Zondag 6 april – borden draaien (voor enigszins gevorderden)
- Zaterdag 12 april – kommen draaien
- Zondag 13 april – kommen draaien voor (enigszins) gevorderden
- Zaterdag 10 mei – lepel snijden
- Zondag 11 mei – krimppot maken
De workshops zijn over het algemeen geschikt voor zowel beginners als voor wat meer gevorderden, tenzij anders vermeld. Met de meer gevorderden kunnen we altijd wat meer verdiepend bezig gaan, zoals hoe je toch nog net een fijnere afwerking krijgt, of misschien wel hoe je een kom of beker met een handvat maakt.

Wil je op een andere datum? Een privé-workshop kan vaak wel op doordeweekse dagen ingepland worden. Of heb je een misschien zelf groepje mensen bij elkaar, dan kunnen we natuurlijk altijd kijken of we een extra workshop in kunnen plannen. Bij mij in het bos in Waalre, de nieuwe locatie in de omgeving van Venlo, of zelfs op je eigen locatie. Stuur daarvoor een mailtje om te overleggen over de datum en de prijs.
Kosten
Voor de workshops betaal je 85 of 95 euro, afhankelijk van het type workshop. Dit is inclusief koffie/thee/versnaperingen en soep. Uiteraard vallen ook de benodigde materialen en het gebruik van het gereedschap hieronder.
Aanmelden
Aanmelden gaat via een bestelling in de webshop Plaatsing gaat in volgorde van aanmelding. Indien er minder dan 3 aanmeldingen zijn, kan de workshop komen te vervallen. Indien de dagen (waarop jij graag zou willen komen) uitverkocht zijn, kunnen er eventueel nieuwe data ingepland worden. Stuur me daarvoor even een mailtje.
Na aanmelding zal je een mailtje krijgen met meer informatie over de dag en locatie, en met veiligheidsinstructies. Lees deze goed door en neem ze geprint en ondertekend mee naar de workshops. Pas na ontvangst van de betaling is de inschrijving definitief.

Inhoud workshops
Kommen en/of bekers draaien
Het draaien van een kom of beker op een wipdraaibank kan een lastig klusje zijn. Met de nodige volharding, en vooral ook met de juiste aanwijzingen, is echter vrij snel een eerste stap gemaakt. Eén van de leuke aspecten van de wipdraaibank is dat je deze ook nog eens redelijk eenvoudig zelf kan maken. Dus, als je tijdens de workshop de slag te pakken hebt en je wil thuis hier ook mee aan de gang gaan, dan kan je er thuis zelf ook één maken. De onderdelen en gereedschappen die niet bij de bouwmarkt te koop zijn, zijn wel bij mij te verkrijgen. Je kan zelfs een complete draaibank bestellen, waarna ik deze voor je ga maken.
We zullen het hele proces doorlopen. Van het ruw in de vorm hakken van de kom, het draaien op de draaibank en de laatste afwerking met een mes.
Zie hier een korte versie van wat we gaan doen tijdens de workshop kommen draaien (link naar YouTube opent op nieuw tabblad):

Lepelsnijden
Tijdens de workshop lepelsnijden zullen we, voordat we daadwerkelijk aan de gang gaan, meerdere lepels bekijken en uitvinden wat een lepel een goede lepel maakt. Daarna volgt (als het weer dat toelaat) een wandeling in de omgeving, waarbij we verschillende boom- en struiksoorten bekijken en wellicht al wat lepels in de takken verborgen zullen zien zitten.
Dan is het daadwerkelijk tijd om zelf een lepel te gaan maken. Eerste gaan we met de bijl aan de slag, waarbij je leert hoe je op een veilige manier de grove lepelvorm uit je hout kan hakken. Daarna volgen het rechte houtsnijmes en het lepelmes. Ook hierbij ligt de nadruk op het veilig gebruik van deze messen, maar natuurlijk leer je ook wanneer je welke snede kan gebruiken. Al doende en lerende maak je zo je echte houten lepel.
Aan het eind hebben we nog tijd om het te hebben over de afwerking van de lepel. Welke mogelijkheden tot versieren zijn er?
Al met al een dag waarop vele onderwerpen voorbij komen, maar er ook veel gedaan zal worden.
Wil je al een indruk krijgen van wat je gaat doen? Kijk dan deze video (link naar YouTube opent op nieuw tabblad):

Krimppot maken
Tijdens de workshop krimppot-maken, zullen we eerst een aantal krimppotten bekijken. Wat voor soorten potten zou je kunnen maken, en wat voor mogelijkheden zijn er eigenlijk ter decoratie? Waarom scheurt de pot niet en hoe blijft de (losse) bodem vastzitten?
Vervolgens gaan we zelf aan de slag. Je zaagt een vers stuk stam of tak en leert hoe je die makkelijk en (relatief) snel uit kan hollen. De bodem moet dan ook nog op maat gemaakt worden en vastgezet worden in de pot. Je kan je pot ook nog mooi afwerken.
Aangezien je een deksel pas kan maken als de pot droog is, maken we tijdens een andere workshopdag.
Wil je al een voorproefje van wat we gaan doen? Kijk dan de volgende video (link naar YouTube opent op nieuw tabblad):

Wanneer je deksel eenmaal klaar is en op maat van je pot gemaakt, kunnen we verder gaan met het decoreren van je pot. Je kan bijvoorbeeld een mooi knopje maken voor op je deksel en/of de pot zelf versieren met snijwerk en pigmenten.
Hier kan je zien hoe ik één van de soorten deksels maak voor een krimppot (link naar YouTube opent op nieuw tabblad):

Tot slot
Ik hoop dat je veel plezier zult beleven tijdens je workshop en er bovendien veel van op zal steken.
Tot dan,
Martijn